Vnedorognik.ua logo

Схема лебідки

Конструкція лебідки

Усередині кожного автолюбителя живе цікавий дослідник, який хоче в найдрібніших подробицях знати, як працює його "залізний кінь". Знання про внутрішній устрій лебідки можуть стати в нагоді Вам під час її установки або позапланового техогляду. Також, не зайвим буде, самостійно перевірити силу затяжки внутрішніх вузлів при покупці китайської лебідки.

Пристрій лебідки багато в чому залежить від її виду:

  • ручна лебідка
  • електрична
  • гідравлічна

Схема ручної барабанної лебідки

Схема ручної барабанної лебідки купити в Україні

Ручна лебідка - один з найпоширеніших механізмів по переміщенню вантажів. Може випускатися з одним, двома або трьома барабанами. Ручна лебідка приводиться в дію шляхом застосування механічної сили. Оператор обертає рукоятку, яка з'єднана через підшипники і проміжний вал з барабаном. Зусилля передається через міцний кевларовий або металевий трос. Барабан з тросом обертається за допомогою зубчастої передачі через хропун. Весь механізм ручної лебідки закріплений на міцній металевій основі. Прийнято вважати, що чим більше барабанів присутні в схемі лебідки, тим продуктивнішою вона є. На випадок екстрених ситуацій передбачене стрічкове гальмо, яке зупинить лебідку в разі заклинювання або зворотному русі вантажу.
Більш детально схема управління барабанною лебідкою представлена ​​на малюнку:

Конструкція ручної барабанної лебідки складається з:

  • барабана
  • собачки
  • храповика
  • шківа
  • рукоятки для управління
  • троса (металевого або синтетичного)
  • вантажу
  • важеля
  • зубчастих передач
Як бачимо, на перший погляд проста і нехитра конструкція ручної лебідки включає в себе безліч деталей і механізмів. Без яких неможлива її повноцінна робота. Багато "умільців" намагаються зібрати лебідку своїми руками в умовах власної квартири або гаража. Але це є в корені не правильно. Отримавши тимчасову економію на покупку фірмового обладнання можна зазнати серйозних втрат під час її використання.
Оскільки "домашня" лебідка не проходила тестування на граничну навантаження, розривну міцність троса і т.д., ніхто не може гарантувати її безпеку і якість виконання. У магазині Lebedka.ua представлений широкий асортимент фірмових лебідок за доступними цінами, які пройшли офіційну сертифікацію на території України і ЄС. Тому вкрай рекомендуємо Вам не витрачати час на ігри в домашнього Кулібіна і не возитися з самостійним виготовленням, а купити ручну лебідку у нас.

Схема ручної важільної лебідки

Важільна лебідка хоч і відноситься до механізмів ручного типу, все ж конструктивно відрізняється від барабанної. Працює вона завдяки протяжному механізму. Дуже добре справляється з вантажами в умовах обмеженого простору. Маятникові рухи ручки приводять в дію храповий механізм.

Важільна ручна лебідка складається з:

  1. Важелів управління вперед / назад, до яких кріпиться рукоятка
  2. Анкерний штифт і штифт від перевантаження
  3. Система затискачів
  4. Трос
  5. Важіль звільнення затиску каната
  6. Корпус лебідки

Детальніше розташування всіх внутрішніх вузлів і механізмів важеля лебідки можна побачити на схематичному малюнку:

Схема управління важільної лебідки купити в Україні

Електричні лебідки або автомобільні лебідки мають набагато більш складну конструкцію, ніж дві попередні версії. У класичній електричної лебідки барабан приводиться в рух через двигун, за допомогою редуктора. Зубчаста передача відкритого типу з'єднана з валом редуктора. Шестерінки барабана знаходяться в закритому кожусі для більшої надійності. Вал обертання спирається на підшипники. Всі внутрішні вузли та деталі кріпляться до міцного корпусу-основи. Управління буває декількох видів: за допомогою проводового пульта, встановленого на кермі або дистанційного пульта управління з певним радіусом дії. Більш наочно схема електричної лебідки представлена ​​на малюнку:

Універсальна схема електричної лебідки купити в Україні

Сучасні лебідки обладнані автоматичним гальмом, який фіксує вантаж при його зворотному русі. Що дуже зручно, наприклад, при буксируванні під гору. У такому випадку, якщо автомобіль почне відкочуватися назад - спрацює гальмівна система лебідки і зупинить його рух.
Для власника автомобіля також корисно буде знати як підключити лебідку. В принципі, тут все гранично просто і зрозуміло, якщо слідувати схемі. Червоний кабель - на плюс АКБ, чорний - на мінус. Але і тут можуть бути нюанси. Одна з найчастіших помилок автолюбителів - забути підключити тонкий кабель маси соленоїда. Також багато хто вважає необов'язковим підключення проводу маси, оскільки лебідка кріпиться на масу. При цьому не береться до уваги що контакт з рами і корпусу зазнає втрат. Щоб уникнути таких втрат, кабель маси потрібно підключати від мотора на клему маси.
Важливо стежити і за "свіжістю" акумулятора, оскільки старий не дасть можливості лебідці працювати на повну потужність. Якщо на вашому авто встановлено відразу 2 акумулятора, варто подивитися який з них розташований ближче до генератора. Напруга на ньому буде трохи вище. Саме до нього і варто підключати лебідку.

Для того, щоб дроти не перетирали і служили довше, варто упакувати їх в захисні рукави або текстиль. Як мінімум в місцях торкань, де є ризик перетирання.

Схема підключення лебідки купити ціна

Як підключити лебідку - питання досить нескладний і простий у виконанні. Якщо ж Ви вирішили розібрати або вдосконалити лебідку - на допомогу прийде схема лебідки.

Категорія:
Сподобався матеріал? Так (3) Ні (0)
Рейтинг:
Додана: 05-07-2022
Оновлена: 15-08-2024
Теги:

Коментарі

Ім'я Поле Ім'я не може бути порожнім!
Коментар Поле Коментар не може бути порожнім!
Оцініть матеріал
Погано
Не дуже
Середньо
Добре
Відмінно
Поле Оцініть матеріал не може бути порожнім!
Рекомендуємо придбати
Дізнавайтеся про нові акції першими!