Головна Блог Статті Лебідки Ручна лебідка для човна. Різновиди і принцип роботи
Vnedorognik.ua logo

Ручна лебідка для човна. Різновиди і принцип роботи

Лебідки,які призначені для човнів, мають безліч видів. Вибір пристрою залежить від розмірів човна і від його типу, моторного або звичайного веслового.

На ПВХ судна, пристрій можуть встановлювати в будь-яких місцях: на передніх / задніх рядах для сидіння, на носі, а так само на блоках - пристосування, які організовані спеціально.

Найпростіше кріпити лебідку до торця. Якщо такого в конструкції немає, альтернативний варіант - вмонтовані направляючі профілі на гумових виступаючих накладках. Найчастіше лебідки, призначені для використання в човнах, обладнані набором для подібних витівок.

Найпростіша лебідка, здатна зробити задачу завантаження і вивантаження якоря в воді в «штормових» умовах (великі хвилі, вітряна погода) набагато простіше.

Купити ручну лебідку для човна

Які бувають ручні лебідки для човна і як їх застосовують

Такий тип лебідки, як ручна, часто використовуються в господарстві, через свою мобільність і компактність. Поширені приклади: підняття човневого якоря і підняття судна на машину.

Виграшною перевагою є те, що їм не потрібно живлення від електрики і їх можна вивозити з собою куди завгодно. Ручні лебідки розраховані, щоб підняти вагу, яка дорівнює одній тонні. Їх механізми варто поділити на три різновиди:

    1. Барабанні ручні лебідки - на вбудований барабан намотують мотузку (може бути канат), яка забезпечує вантажопідйомність.

Барабанна лебідка для човна

У такому пристрої найчастіше нараховують кілька барабанів (один-три), вони мають кріплення на рамі. Наявність проміжного вала підшипників дають можливість обертатися. Лебідка розрахована на підйом вантажу не вище тонни.

Свою назву пристрій одержав, як ви зрозуміли, за допомогою своїй здатності переміщати вантажі за рахунок намотування каната на барабан.

Має невеликі розміри, що дозволить перевозить її з собою, без відчутної втрати простору.

    1. Ручні (мають черв'ячний привід) - найчастіше вживають в виробничих цілях. Їх кріплять до вантажівок, тракторів і підйомників.

Черв'ячна лебідка для човна

Конструкція в лебідок черв'ячного типу схожа на ту, що в барабанних, а механізм, який приводить лебідку в рух називають «архимедів гвинт».

Малогабаритна, здатна функціонувати, навіть коли не закріплена на поверхні. Її легко встановити в важкодоступних місцях.

Серед переваг, варто виділити недорогу вартість і простоту в експлуатації.

    1. Важельні лебідки знаходять собі застосування в домашніх умовах і в промисловій галузі. Головна їхня перевага, це допомога в зміщенні авто, в даному випадку плавального засобу, на малі дистанції.

Важільна лебідка для човна

Стандартна конструкція такої лебідки складається з рами і розташованих всередині неї механізмами. Привести її в дію можна за допомогою важеля, розташованого на корпусі. З огляду на те, що до важеля є можливість прикласти більше зусилля, важільні механізми здатні допомогти при дуже складних умовах, на відміну від барабанних. Їх тяговий механізм досягає до пари тонн.

До особливостей відноситься і те, що для роботи, пристрій не вимагає жорсткої установки на балці, що дозволяє значно розширити сферу застосування. Перевагою є її компактність і зручність в застосуванні.

Мотузка. Яку взяти для ручної лебідки

Мотузка (або канат) повинна бути міцною. У ручних пристроях можна застосувати синтетичну мотузку.

Так як спочатку не зрозуміло, на яку глибину буде опускатися якір, його варто вводити у воду поступово і при цьому блокувати. Для цього варто придбати притискні кулачки, вони продаються в магазинах з яхтовим обладнанням.

Мотузка для ручної лебідки

Монтаж лебідки на човен:

  • Підготуйте і знежирте поверхню, до якої буде кріпитися тяговий механізм,
  • Приклейте накладки (на поліуретановий клей),
  • Закріпіть куточок,
  • Встановіть котушки з роликами,
  • Наостанок, встановіть блок мотузки.

Лебідка для човнів ПВХ. Яку вибрати

Однією з поширених плавзасобів для прогулянок, рибалок та іншого, є човни з ПВХ. В їх комплекті, зазвичай, лебідкові механізми з якорями.

У разі потреби, потрібно купити лебідку, що підходитиме саме до вашого судна. Найчастіше такі плавзасоби мають маленькі габарити і невелику вагу, завдяки чому, що лебідка, що якір, повинні бути легкі, компактні і не великого розміру, щоб не створювати тиску на човен.

Як своїми руками зробити ручну лебідку

Самостійно зробити такого типу лебідку можливо. Всі потрібні Вам матеріали, можна знайти в будь-якому будівельному магазині. Ось що потрібно:

  • Профіль направляючий (2 шт.)
  • Котушка з металу з кріпленням, приблизно 20-40 см
  • Захвати виступаючі (2-4 шт.)

Крім усього до конструкції встановлюють направляючий ролик. Він буде перебувати на кінці профілю, призначений для зниження тертя і запобігання обриву мотузки.

Вам варто врахувати, що витратні матеріали для виготовлення саморобної ручної лебідки матимуть чималу вартість. І якщо є можливість, то найкращим варіантом буде купити новеньку ручну лебідку, вибравши з тих, які є в продажу.

Категорія:
Сподобався матеріал? Так (2) Ні (0)
Рейтинг:
Додана: 05-07-2022
Оновлена: 08-01-2024
Теги:

Коментарі

Ім'я Поле Ім'я не може бути порожнім!
Коментар Поле Коментар не може бути порожнім!
Оцініть матеріал
Погано
Не дуже
Середньо
Добре
Відмінно
Поле Оцініть матеріал не може бути порожнім!
Рекомендуємо придбати
Дізнавайтеся про нові акції першими!