Головна Блог Статті Міні АЗС Які існують методи вимірювання обсягу ПММ у резервуарі?
Vnedorognik.ua logo

Які існують методи вимірювання обсягу ПММ у резервуарі?

Категорія:

З метою підвищення контролю за витратою нафтопродуктів, зниження витрат на обслуговування транспорту за рахунок оптової закупівлі палива багато підприємств використовують мінізаправні станції. Вони складаються з паливороздавальних колонок та резервуарів для зберігання пального. Важливим завданням є моніторинг кількості ПММ в резервуарі, що ускладнюється постійною зміною їх кількості. Вирішується вона шляхом застосування таких пристроїв як рівнеміри.

Купити резервуар

Рівноміри підходять для ємностей, у яких зберігається моторне масло, гас, дизельне паливо, бензин та інші різновиди продуктів нафтової промисловості. Спостереження за резервуарами повинні проводитися на постійній основі, щоб розуміти динаміку витрати протягом певного проміжку часу, своєчасно поповнювати запаси, планувати закупівлі на майбутній період.

Найпростіше рішення для вимірювання обсягу палива в резервуарі

У разі відсутності рівнеміра виміряти рівень ПММ у ємності допоможе рулетка. Вона має бути виконана з нержавіючої сталі, мати шкалу в дюймах чи міліметрах. З її допомогою виміряти відстань від дна до поверхні палива або незаповнений простір. Щоб стрічка рулетки опустилася, до кінця примотують вантаж за допомогою ізоляційної стрічки.

Вимір незаповненого простору здійснюється, якщо в цистерні знаходиться рідина з забарвленням. Це може бути мазут, або нафту. Що стосується дизельним паливом, бензином занурення рулеткової стрічки складає дно резервуара. У такому разі застосовується індикаторна паста, яка фіксує рівень поверхні. Щоб бути впевненим у точності вимірювання, рулетка повинна відповідати вимогам до вимірювальних пристроїв.

Перевага даної технології полягає у простоті та доступності. Ручний вимір здійснюється без електрики, використання електронних систем. Недоліки очевидні – метод не підходить для проведення регулярних вимірів.

купити насос для перекачування топлива

Різновиди рівнемірів

Для забезпечення автоматичного контролю за рівнем ПММ у ємностях вдаються до допомоги наступних типів рівнемірів:

  • мікрохвильові;
  • серворівневі;
  • поплавочні.

Кожен тип має свої особливості. Мікрохвильові або радарні пристрої вважаються найсучаснішими. Термін їхньої служби може досягати 30 років. Вони не потребують регулярного технічного обслуговування, проведення перевірок. Радарні рівнеміри вважаються найбільш надійними серед усіх типів, тому вони поступово витісняють аналоги. Щоб визначати рівень поверхні рідини, вони надсилають імпульсні сигнали. Розрахунок відстані складає основі тривалості прямого і зворотного сигналів.

Рівнеміри серворівневого вигляду складаються з буйка, шнурка та електричного двигуна. Пристрій встановлюється на кришку ємності. Буйок підвішується на шнурку. У разі зміни рівня палива ступінь натягу шнурка змінюється. Сигнал надходить на мотор, який переміщує буйок вниз або вгору до його вирівнювання на поверхні рідини. Дані про зміну рівня фіксуються у системі. Серворівневі рівнеміри мають досить високу точність вимірювання, але потребують періодичного техобслуговування.

Поплавкові рівнеміри вважаються найпростішими серед усіх видів. Система виміру складається з поплавця в резервуарі з паливом. Він з'єднаний з механічною шкалою та пружинним механізмом через спеціальну стрічку, яка рухається по шківах. Якщо рівень рідини зростає, поплавець піднімається і навпаки. Усі значення відображаються на шкалі. Поплавкові пристрої працюють без живлення, але точність даних середня. Система передбачає електронної фіксації результатів.

Купити міні АЗС

Сучасні рівнеміри дозволяють не тільки стежити за рівнем рідини, але й надають інші важливі показники:

  1. поточний залишок палива;
  2. об'єм використаного палива;
  3. об'єм залитого палива;
  4. температура, щільність і т.д.

Як визначитися з відповідним способом виміру?

Вибір способу контролю за рівнем паливно-мастильних матеріалів слід робити зі специфіки підприємства, типу техніки, інтенсивності її експлуатації. Якщо організація невелика, то можна обійтися ручним шляхом вимірювання, чи поплавковим рівнеміром. Більш просунуті системи контролю за електронними системами рекомендовані для ситуацій, коли потрібно:

  • здійснювати фіксацію всіх змін рівня (після кожної заправки, дозаливки);
  • бути в курсі поточного обсягу палива, що залишилося;
  • оперативно реагувати на досягнення критичного залишку, щоб вчасно замовити нову партію ПММ та не залишити техніку без палива;
  • регулярно складати звіти щодо кількості пального та передавати їх до бухгалтерії, інших відділів.

Переваги інтеграції системи моніторингу витрат і кількості палива, що залишилося, очевидні. Її ефективність впливає економічну та організаційну сфери діяльності підприємства.

Сподобався матеріал? Так (1) Ні (0)
Рейтинг:
Теги:
Відправити

Коментарі

Ім'я Поле Ім'я не може бути порожнім!
Коментар Поле Коментар не може бути порожнім!
Оцініть матеріал
Погано
Не дуже
Середньо
Добре
Відмінно
Поле Оцініть матеріал не може бути порожнім!
Інші публікації Дивіться також
Важільна лебідка: невід'ємний елемент вантажопідйомного обладнання
Вантажопідйомне обладнання професійного класу завжди відігравало ключову роль у автомобільній, будівельній та промисловій сферах. Серед різн...
Ручні лебідки з тяговим зусиллям 2 тонни - універсальні пристрої
Лебідка ручна 2т - це простий, зручний та доступний за ціною вантажопідйомний та тяговий механізм. Вона потрібна в побуті, на будмайданчиках...
Яка лебідка підійде для моєї машини?
Лебідка - це корисний аксесуар на бездоріжжі. І щоб вона повністю справлялася зі своїми обов'язками, важливо правильно розрахувати її поту...
Як обслужити автомобільну лебідку: 4 простих поради
Зміст 4 поради з обслуговування лебідки Контроль цілісності троса Своєчасне миття троса Перевірка лебідки на відсутність вологи Плано...
Всі статті
Дізнавайтеся про нові акції першими!