Головна Блог Статті Засоби індивідуального захисту Як визначається відсоток зношування ЗІЗ?
Vnedorognik.ua logo

Як визначається відсоток зношування ЗІЗ?

Підприємства будь-яких форм власності зобов'язані подбати про безпеку своїх працівників. Виробничі роботи, навіть з високим рівнем небезпеки, можуть виконуватися без загрози життю та здоров'ю працівників, якщо робоче середовище відповідає прийнятим нормам та правилам, а також якщо використовуються засоби індивідуального захисту.

купити засоби індивідуального захисту

Щоб забезпечити належні умови праці, підприємство має забезпечити персонал ЗІЗ. Власник бізнесу або підприємства надає ЗІЗ у безоплатне користування працівниками, згідно з встановленими нормативами, а також виходячи з необхідності. Усі ЗІЗ – власність підприємства.

Хто регулює визначення термінів зносу засобів індивідуального захисту?

Відповідно до кодексу законів про охорону праці, є нормативи щодо зносу ЗІЗ, а також інформація про те, як розрахувати їхнє зношування.

Кожен засіб ЗІЗ має термін зносу, що визначається виробником. Керівництво не може вимагати від працівників використовувати ЗІЗ довше терміну, визначеного виробником цього засобу захисту.

Законодавчо встановлено норми видачі засобів індивідуального захисту кожної конкретної галузі. На підставі цих норм кожне підприємство затверджує список ЗІЗ та терміни їх використання. До списку засобів індивідуального захисту входять: 

  • спецодяг (окремо чоловічий та жіночий);
  • взуття (чоловіче та жіноче);
  • каски захисні;
  • страхувальні пояси;
  • рукавиці, респіратори, протигази.
  • вироби, що нейтралізують струм для роботи з електрикою;
  • захисні окуляри тощо.

Потрібно враховувати, що деякі види ЗІЗ, наприклад для висотних робіт, можуть стати непридатними раніше встановленого терміну. Це може бути пов'язано з підвищеною інтенсивністю праці, несприятливими погодними умовами, випадковою поломкою. У цьому випадку передбачено їхню дострокову заміну.

Особливості оцінки зносу ЗІЗ

  1. Ступінь зносу має право оцінювати лише спеціальна комісія з охорони праці або особа, яка має відповідні повноваження.
  2. Періоди перевірок встановлюються для підприємства з урахуванням його особливостей (раз на півроку чи рік).
  3. Перевірка включає детальний огляд, оцінку цілісності. В ідеалі зношений ЗІЗ порівнюють із еталонним новим зразком.
  4. За підсумком перевірки складається акт, у якому зазначаються всі знайдені ушкодження та оцінюється ступінь зносу, а також придатність для подальшого застосування.
  5. Результати перевірки заносяться до журналу. У ньому зазначається дата перевірки.

купити ЗІЗ для висотиних робіт

У деяких випадках ЗІЗ списуються та замінюються достроково. Наприклад, у разі поломки внаслідок непередбаченої екстреної ситуації, втрати, розкрадання. Під час списання оформляється спеціальна документація.

Важливо знати, що норми зносу ЗІЗ виробник часто встановлює із запасом, тому у більшості випадків виріб зберігає захисні властивості до кінця терміну експлуатації. Теоретично можна продовжити термін служби ЗІЗ, проте потрібно бути вкрай обережними у цьому питанні та обов'язково проконсультуватися з юристом.

Підписуйтесь на наші соцмережі


tiktok
Сподобався матеріал? Так (1) Ні (0)
Рейтинг:
Додана: 07-06-2024
Оновлена: 26-07-2024
Теги:

Коментарі

Ім'я Поле Ім'я не може бути порожнім!
Коментар Поле Коментар не може бути порожнім!
Оцініть матеріал
Погано
Не дуже
Середньо
Добре
Відмінно
Поле Оцініть матеріал не може бути порожнім!
Рекомендуємо придбати
Дізнавайтеся про нові акції першими!