Головна Блог Статті Електрообладнання Як правильно заземлити генератор
Vnedorognik.ua logo

Як правильно заземлити генератор

Зміст

Електрогенератори користуються великим попитом завдяки своїй практичності та універсальності. Однак під час їхньої експлуатації не варто забувати про правила безпеки. Одна з важливих умов — заземлення пристрою. Знання того, як правильно заземлити генератор, допоможе уникнути не тільки поломок техніки, а й нещасних випадків.

Ця процедура буде актуальною для більшості генераторів. Дізнатися точно, чи потрібне вашому пристрою заземлення, можна в інструкції від виробника. 

Для чого потрібне заземлення

У процесі роботи генератора на його корпусі та рамі може виникати статичний електричний заряд. Його викликає тертя деталей, які обертаються всередині пристрою. Якщо з цим нічого не робити, то висока ймовірність загоряння техніки або ураження оточуючих людей і тварин струмом.

Як заземлити генератор

Заземлення якраз і покликане вирішити цю проблему. Воно спрямовує струм шляхом найменшого опору в землю. Це перевірений часом і відносно нескладний метод захисту електроприладів.

Як заземлити бензиновий або дизельний генератор

Найефективніший спосіб заземлення дизельного або бензинового генератора — монтаж окремого контуру заземлення. Для цього пристрій потрібно з'єднати за допомогою провідника із заземлювачем, який має електричний контакт із землею.

У ролі заземлювача можна використовувати:

  • металевий стрижень;
  • металеву трубу;
  • прямокутний лист заліза;
  • залізний куточок.

Монтаж заземлювача

Заземлювач забивається в ґрунт до рівня вологих шарів. Глибина може бути різною залежно від вашої місцевості та виду ґрунту. Це необхідно враховувати при підборі довжини заземлювача. Зазвичай достатньо виробу в 1,5–2 м.

Заземлити генератор для дому

На ґрунтах з високим опором, наприклад піщаних або скелястих, будуть потрібні додаткові заходи. Одне з рішень — монтаж заземлювального пристрою з трьох і більше стрижнів. Кілки вбиваються на відстані більше 1 м один від одного і з'єднуються між собою металевими перемичками.

Другий спосіб — вбити один дуже довгий стрижень. Для цього можна використовувати спеціальний модульний заземлювач. Він складається з декількох стрижнів, які накручуються один на одного в міру занурення в землю. Таким чином можна досягти практично будь-якої довжини і не проводити серйозних земляних робіт.

Що таке модульне заземлення

Вимоги до заземлювача

Вкрай бажано використовувати деталі з матеріалу, стійкого до корозії. Наприклад, з оцинкованої сталі, міді або латуні. Оскільки іржа підвищує опір заземлювача і скорочує термін його служби. Необхідна товщина/діаметр виробу також залежить від обраного матеріалу.

Мінімально допустимі розміри штучних заземлювачів

Матеріал Профіль перерізу Діаметр, мм Площа поперечного перерізу, мм² Товщина стінки, мм
Сталь чорна Круглий 16 - -
Трубний 32 - 3,5
Прямокутний/Кутовий - 100 4
Сталь оцинкована Круглий 12 - -
Трубний 25 - 2
Прямокутний/Кутовий - 75 3
Мідь Круглий 12 - -
Трубний 20 - 2
Прямокутний/Кутовий 50 2

Підключення заземлювача до генератора

Після встановлення заземлювача візьміть мідний багатожильний дріт з перетином від 6 мм² і якісно зачистіть його кінці. Один кінець підключається до заземлювача, а другий — до клеми заземлення на генераторі. Її можна впізнати за спеціальним символом.

Як виглядає клема заземлення на генераторі

Важливо забезпечити максимально надійний і щільний контакт, тому рекомендується з'єднувати дріт із заземлювачем за допомогою затискачів. Також варто враховувати, що контур заземлення не повинен знаходитися на великій відстані від генератора. Пари метрів достатньо. Тому немає необхідності використовувати довгий дріт. Загальний опір контуру заземлення має бути до 4 Ом.

Ще один важливий аспект, на який слід звертати увагу під час роботи, — це якісна ізоляція проводів і струмоведучих частин заземлювального пристрою. Оскільки випадковий контакт людини або тварини з оголеною ділянкою може спричинити розрядку накопиченого заряду з сумними наслідками.

Як зробити окремий контур заземлення

Як ще можна заземлити генератор

Деякі будівлі можуть уже мати контур заземлення. У такому разі можна під'єднати генератор до нього за допомогою дроту.

Також у правилах улаштування електроустановок можна зустріти таке поняття, як природні заземлювачі. До них можна віднести:

  • металеві елементи залізобетонного фундаменту будинку;
  • металеві конструкції, вкопані в землю;
  • прокладені під землею металеві водопровідні труби.

Однак цей спосіб далеко не найнадійніший і найбезпечніший. Такі заземлювачі можуть мати занадто високий опір, через що не виконуватимуть свою функцію. 

Підключення до труб на сьогоднішній день взагалі заборонено. Оскільки може призвести до ураження струмом. Це стосується водопровідних, каналізаційних труб і системи опалення. Також суворо забороняється заземлення на труби, що проводять горючі рідини або гази.

Оптимальне рішення

Серед описаних рішень найбільш ефективним і безпечним буде описане на початку створення окремого контуру заземлення. Але незважаючи на гадану простоту всієї процедури, все ж рекомендується звернутися до фахівців. Професіонали зможуть точно розрахувати опір ґрунту, необхідні параметри заземлювального пристрою і гарантувати безпечну роботу вашого генератора.

Якщо ж ви плануєте купити якісний генератор, у магазині Lebedka.ua представлено пристрої як для дому, так і для електрозабезпечення бізнесу. У тому числі інверторні установки.

Купити генератор для дому

Підбирайте генератор за характеристиками і оформляйте замовлення на сайті всього в кілька кліків мишкою. А в разі необхідності консультації звертайтеся до наших фахівців.

Підписуйтесь на наші соцмережі


tiktok

Сподобався матеріал? Так (3) Ні (0)
Рейтинг:
Додана: 28-12-2023
Оновлена: 30-07-2024
Теги:

Коментарі

Ім'я Поле Ім'я не може бути порожнім!
Коментар Поле Коментар не може бути порожнім!
Оцініть матеріал
Погано
Не дуже
Середньо
Добре
Відмінно
Поле Оцініть матеріал не може бути порожнім!
Рекомендуємо придбати
Дізнавайтеся про нові акції першими!