Vnedorognik.ua logo

Встановлення лебідки

Установка лебідки - справа відповідальна. Від того, наскільки якісно зроблений монтаж лебідки, буде залежати її безпечне та ефективне використання.

Для того, щоб витягнути застряглий автомобіль буксирувальний трос необхідно зафіксувати на міцному столі ЛЕП, дереві або іншій міцній опорі. У момент першого витка лебідки створюється високе тягове зусилля, яке може не тільки витягнути автомобіль із засідки, а й вирвати саму лебідку, якщо вона погано зафіксована.
Саме тому питання "як встановити лебідку" стає все більш актуальним серед автовласників. У сьогоднішній статті ми постараємося максимально детально розповісти про способи установки лебідки, їх різновидах і хитрощі, до яких вдаються майстра в автомайстерень. Але про все по порядку.

Як встановити лебідку на автомобіль?

Насамперед варто визначитися який варіант установки вам до душі:

  • відкритий
  • закритий
  • універсальний

Від цього буде залежати розташування лебідки щодо корпусу автомобіля. Кожен із способів монтажу має свої особливості, переваги і недоліки.

Відкрита установка лебідки - спортивний вид авто

У відкритому виконанні лебідка встановлюється зовні бампера як би виступаючи вперед. З технологічної точки зору це більш простий спосіб, тому що він не вимагає зняття бампера і проведення додаткових робіт. Така установка лебідки робить зовнішній вигляд позашляховика більш агресивним і спортивним. Він ніби промовляє "я готовий впоратися з найскладнішими перешкодами на дорозі, мені не страшні будь-які яри".

Способи установки електричної лебідки на спортивне авто

При відкритій установці, як правило, монтаж лебідки відбувається на штатне місце в бампері. Одні автовласники приварюють установчу майданчик на бампер, і вже туди монтують лебідку, інші ж кріплять лебідку до кенгурятника (захисної решітці).

Після фіксації лебідки блок управління підключається до акумулятора і до лебідки.
Правильна схема підключення додається до кожної лебідці, і може незначно відрізнятися в залежності від моделі. Ніколи не варто нехтувати такими формальностями, це допоможе заощадити купу часу і підключити лебідку правильно з першого разу.
І тут власника лебідки очікує перша дилема: де встановити блок управління? Зверху лебідки або перенести його під капот? Джипери і любителі жорсткого офф-роуда воліють виносити блок під капот, оскільки тоді знижується ризик залити його під час "пірнання" в глибокі калюжі або болотисті броди. Під капотом блок управління знаходиться в більш зберіганню місці і прослужить набагато довше. Провід управління при цьому виводиться в салон.
Наступний варіант розміщення блоку - зверху лебідки. Цей спосіб використовують автовласники зі спокійним стилем їзди, коли немає ризику залити блок управління під час набігає хвилі при їзді болотистих місцевостях і глибоких калюжах. Пульт керування лебідкою при цьому в салон не виводиться. Сучасні моделі лебідок часто обладнані бездротовим пультом ДУ, тому комфорт управління в обох випадках буде на висоті.
Що з двох варіантів зручніше? Вирішувати вам. Кожен спосіб має свої особливості, які потрібно зіставляти з конструктивними особливостями автомобіля і стилем їзди.

Прихована установка лебідки - максимум естетики

При такій установці - лебідку не видно за бампером. Присутність додаткового обладнання можуть видати, хіба що, клюз або ролики зі звисає гаком. Лебідка кріпиться під штатний бампер. До рами приварюється або прикручується установча платформа, на яку монтується лебідка. Платформу необхідно підігнати за розмірами, щоб бампер знову встав без проблем.
Потрібно бути уважним: конструкція багатьох авто не дозволяє закріпити установчу майданчик, а потім лебідку - не буде простору щоб затягнути болти кріплення лебідки. У такому випадку спочатку лебідку монтують на установчу платформу, а потім вже платформу з лебідкою встановлюють на авто.Коли лебідка надійно зафіксована за допомогою металевих куточків, можна назад прикручувати бампер.

Як правильно встановити автомобільну лебідку

Після установки бампера на місце настає момент, в гру вступає болгарка. З її допомогою потрібно виконати отвори для клюза або роликових напрямних. Досвідчений автомастер може зробити віконце для клюза акурат під номерним знаком. Так що самий прискіпливий автоінспектор не побачить вмонтований механізм. При необхідності використовувати лебідку номерний знак легко відкручується і ставиться на місце. Лебідка закрита бампером знаходиться в більш зберіганню місці, вона в меншій мірі піддається ударам і забруднень.

Переносна лебідка - універсальний варіант

Відмінна альтернатива двом попереднім способам. Підійде тим автовласникам, хто планує використовувати лебідку на нерегулярній основі. Має на увазі тимчасову установку переносної лебідки в момент подолання перешкоди. Ви перевозите лебідку в багажнику, а в разі необхідності дістаєте і встановлюєте на фаркоп або в фаркоп-квадрат американського типу.

До мінусів способам можна віднести обмеженість зони установки: тому що якщо ви "сядете" заднім бампером і він буде знадиться під водою або в болотистому мулі - встановити переносну лебідку на фаркоп ви вже не зможете.

Як правильно використовувати переносну лебідку

Переваги переносних лебідок: мінімальні втручання в конструкцію автомобіля; невелика вага і габарити дозволяють перевозити лебідку в багажнику; підійде для епізодичного використання; можна брати з собою тільки в експедиції або вилазки на природу, а в решту часу зберігати окремо.

Порада експерта: якщо Ви вирішили поставити лебідку самостійно - обмотайте проводку лебідки в спеціальні захисні кофри або чохли. А самі дроти зафіксуйте. Це вбереже контакти від перетирання і передчасного виходу з ладу. Наостанок хочеться порадити не економити на пристрої, а вибирати перевірених виробників. Продукція яких пройшла сертифікацію.

Корисно також почитати відгуки про лебідках перед покупкою. Справжній досвід автовласників може розповісти набагато більше ніж сухі технічні характеристики.

Сподобався матеріал? Так (3) Ні (0)
Рейтинг:
Теги:
Відправити

Коментарі

Ім'я Поле Ім'я не може бути порожнім!
Коментар Поле Коментар не може бути порожнім!
Оцініть матеріал
Погано
Не дуже
Середньо
Добре
Відмінно
Поле Оцініть матеріал не може бути порожнім!
Інші публікації Дивіться також
Важільна лебідка: невід'ємний елемент вантажопідйомного обладнання
Вантажопідйомне обладнання професійного класу завжди відігравало ключову роль у автомобільній, будівельній та промисловій сферах. Серед різн...
Ручні лебідки з тяговим зусиллям 2 тонни - універсальні пристрої
Лебідка ручна 2т - це простий, зручний та доступний за ціною вантажопідйомний та тяговий механізм. Вона потрібна в побуті, на будмайданчиках...
Яка лебідка підійде для моєї машини?
Лебідка - це корисний аксесуар на бездоріжжі. І щоб вона повністю справлялася зі своїми обов'язками, важливо правильно розрахувати її поту...
Як обслужити автомобільну лебідку: 4 простих поради
Зміст 4 поради з обслуговування лебідки Контроль цілісності троса Своєчасне миття троса Перевірка лебідки на відсутність вологи Плано...
Всі статті
Дізнавайтеся про нові акції першими!