Головна Блог Статті Такелаж і запчастини Поліспасти і блоки для лебідки. Принцип роботи пристрою
Vnedorognik.ua logo

Поліспасти і блоки для лебідки. Принцип роботи пристрою

Лебідка - популярний підйомний пристрій, функціональність якого спрямована на те, щоб піднімати цілими вантажі по горизонтальній площині і вертикалі. Так як, фізичні можливості людини обмежені, якщо купити лебідку - це допоможе вирішити задачу з перенесенням вантажу з місця на місце швидко, при цьому збереже сили і час.

Затребуваність вантажопідйомного пристрою завжди актуально, їх широко застосовують в будівельних і побутових дачних роботах; при переміщенні, вивантаженні і завантаженні товару в складах; в зрушуванні автомобіля на непрохідній місцевості, де він застряг. Тому, на сьогоднішній день на ринку багато різновидів вантажопідйомних механізмів, але найчастіше вживаними є монтажні блоки, різного виду домкрати і звичайно, лебідки.

Основою майже всіх підйомних механізмів є простий системний пристрій - поліспаст.

Поліспаст пристрій для лебідки

Він складається з блоків і мотузок, які допомагають підвищити ефективність в силі при втраті довжини. Перша - нерухома сторона, кріплення якої на опорі, призначена для того щоб змінювати в роботі траєкторію руху мотузок. А ось, у виграші сили грає роль друга, рухлива, сторона до якої кріпиться вантаж і блоки.

Блоки поліспаста

Поліспаст - як блок для посилення лебідки

Використання блоків пристрою поліспаста - відмінний варіант для того щоб посилити вдвічі тягову здатність лебідки. А якщо скомбінувати кілька блоків відразу, це збільшить більш ніж в три рази лебідочну потужність.

Поліспаст пристрій для посилення лебідки

Щоб посилити лебідку, зробіть такі кроки:

  1. один трос закріпити до барабана лебідки,
  2. інший слід причепити до буксирувального гаку машини, при цьому пропустити трос через колесо поліспаста,
  3. блок колеса закріпити до опори.

В кінці виходить простий поліспаст, за допомогою якого, автомобіль вибереться з будь-яких неприємних ситуацій.

Принцип роботи системи поліспаст

З огляду на те, що в багатьох будівельних роботах застосовується підйомний кран і будь-яка інша спецтехніка, є місце і вантажопідйомному пристрою. Система блоків, так само відома як поліспаст, входить до складу багатьох механізмів, наприклад талей, лебідок, в будівельні крани і екскаватори. Крім будмайданчиків їх часто застосовують в рятувальних операціях людей, автомобілів, так само в туризмі. Незважаючи на різношерстність застосування, і зовнішні зміни конструкції, принцип роботи один і той же.

Поліспаст креслення в підйомному крані

Поліспаст працює на подобі важеля. Робоча норма виконується точно в такому ж обсязі, витрачаючи, при цьому менше зусиль.

Як і говорилося, при роботі пристрою багатозначний фактор виграшу в силі. Він може бути різноманітним, залежно від конструкції. Два шківа в простому механізмі дають виграти вдвічі в силі, три - втричі, і тому подібне. На такій же основі рахують збільшення відстані. Для того щоб звичайний поліспаст працював, беруть трос довжиною вдвічі більше, ніж висота підйому, в разі використання чотирьох блочного комплексу, збільшення довжини троса, відповідно, буде дорівнювати чотирьом.

Як використовувати поліспаст:

  • Через блок для посилення слід пропустити трос для лебідки.
  • Підсилювальний блок закріпити на опорі.
  • Трос протягнути через закріплений блок і повернути до машини. Закріпити його на буксирне вушко. Але якщо закріпити на щось інше, тяга не підсилиться.
  • Троси і ролики повинні бути зібрані без перекосів, так щоб вони між собою не перетиналися.

Запасіться, про всяк випадок, подовжувачем для троса, його може не вистачити до найближчої опори, так як довжина зменшитися до двох разів.

Крім допомоги лебідці в рятувальних операціях автомобіля, блоки поліспаста розвантажують тяговий пристрій. У лебідок, як і у всіх інших електромеханізмів, однаковий руйнівний чинник - перевантаження. Тому так важливо, щоб уникнути цього, використовувати блоки, щоб максимально убезпечити механізм від загибелі. Застосування поліспаста, навіть коли немає ситуацій, в яких потрібно посилювати лебідку, її можна зміцнити, що забезпечить їй ще довгу службу. Вибрати потрібний поліспаст та інші товари можна в інтернет-магазині Lebedka.ua по приємній ціні.

Сподобався матеріал? Так (1) Ні (0)
Рейтинг:
Додана: 04-07-2022
Оновлена: 15-08-2024
Теги:

Коментарі

Ім'я Поле Ім'я не може бути порожнім!
Коментар Поле Коментар не може бути порожнім!
Оцініть матеріал
Погано
Не дуже
Середньо
Добре
Відмінно
Поле Оцініть матеріал не може бути порожнім!
Рекомендуємо придбати
Дізнавайтеся про нові акції першими!