Головна Блог Статті Статті про лебідки Монтажно-тяговий механізм. Переваги та принцип роботи
Vnedorognik.ua logo

Монтажно-тяговий механізм. Переваги та принцип роботи

Монтажно-тяговим механізмом (МТМ) називають одну з різновидів ручних важільних лебідок. Вони знайшли собі застосування в зміщенні вантажу, по горизонталі і нахилу, на будівництві, в монтажі і в рятувальних операціях.

Пристрій працює на просуванні тросу (тягового) і змінному затисканні його двома парами губок. Затискні губки знаходяться в корпусі МТМ, і саме вони задають тросу напрямок. Використання поліспаста (пристрій, в якому натягуються мотузки і канати) збільшує можливості і дозволяє подвоїти робоче навантаження монтажно-тягових механізмів.

Схема монтажно-тягового механізму

Головна відмінність МТМ від лебідок - це можливість застосовувати в процесі роботи тягові троси необмеженої довжини, не зупиняючись на можливостях барабанних ємностей.

Як працює механічна лебідка монтажного типу

Монтажно-тяговий механізм принцип роботи

Для того щоб використовувати такого типу лебідку, заведіть невелику частину каната в корпус, виведіть його над анкерним шрифтом і накиньте ланцюг, для фіксації. При транспортуванні або підйомі вручну, рукояткою повертають тяговий важіль (задній). Після цього механізм разом починає працювати: верхні затискачі стягують канат і починають ковзання по ексцентрикам, нижня парочка затискачів призначена бути опорою канатного троса. При цьому виникають сили тертя, що сприяють до переміщення тяжкості по межах повороту важеля дуги. При переході до наступного кроку ручку слід відвести назад. Ексцентрики роблять поворот, рамка з тріскачкою контактує з канатом, після чого вантаж фіксується. Коли поворот важеля закінчується, відбувається захоплення нової канатної частини, і тріскачка відводиться вгору від важеля забезпечує зворотний хід. І так по колу.

Канатний трос монтажно-тягових механизмів

  1. У стандартному наборі механізму довжина канатного троса 20 м і його розмір абсолютно не впливає на продуктивність. Результативність роботи залежить від довжини рукоятки, сили і інтенсивності розгойдування важеля для прямого ходу.
  2. Зусилля на рукоятці більшості конструкцій може досягати до 50 кг, а здатність механізму тягнути вантажі, в цей час, може рости до п'яти з половиною тонн.
  3. Довговічність і міцність монтажно-тягової лебідки базується на стані ексцентрикових роликів в тандемному механізмі. Не можна допускати, щоб на поверхню цих роликів потрапляло мастило. Це зменшить силу тертя затискачів і тріскачки, після чого трапиться спонтанне опускання вантажу. Під час технічного огляду монтажно-тягового механізму змащувати варто виключно осі самих важелів і ексцентрикові захвати.

Переваги в роботі монтажно-тягового механізму

Через компактні розміри і невелику вагу механізма його легко транспортувати і він не займає багато місця в багажнику. Але не думайте, що маленькі габарити впливають на його працездатність, навпаки, у нього високий рівень тягового зусилля, що дозволяє на невеликий час залишати вантажі в підвісному стані, фіксуючи положення.

До переваг варто додати універсальність монтажно-тягового механізму. Так само:

  • У вас буде можливість самому підібрати позицію пристрою вертикально або горизонтально
  • Вбудовані зрізані штифти, які розташовані у важелі, забезпечують захист від перевантаження
  • Можливість по необхідності замінити комплектацію канатом міцніше і довше
  • Сталевий корпус покритий молотковою емаллю, що дає йому витримувати перепад температури і при цьому залишатися працездатним
  • Дуже простий в обслуговуванні

Щоб зберегти довговічність монтажно-тягового механізму, періодично розбирайте його, щоб промити і змастити внутрішні складові, також простежити за станом сталевого канатного тросу.

Схема показує, як можна збільшити тягове зусилля і вантажопідйомність монтажно-тягового механізму:

Як збільшити тягу в мтм

Залежно від ситуації, в якій може знадобитися купити лебідку, варто переглянути всі різновиди: гідравлічні, електричні, ручні, переносні; і спеціалізовані: для евакуаторів, квадроциклів або автомобілів. І вже тоді визначитися і купити більш відповідний для себе механізм.

Сподобався матеріал? Так (1) Ні (0)
Рейтинг:
Теги:
Відправити

Коментарі

Ім'я Поле Ім'я не може бути порожнім!
Коментар Поле Коментар не може бути порожнім!
Оцініть матеріал
Погано
Не дуже
Середньо
Добре
Відмінно
Поле Оцініть матеріал не може бути порожнім!
Інші публікації Дивіться також
Важільна лебідка: невід'ємний елемент вантажопідйомного обладнання
Вантажопідйомне обладнання професійного класу завжди відігравало ключову роль у автомобільній, будівельній та промисловій сферах. Серед різн...
Ручні лебідки з тяговим зусиллям 2 тонни - універсальні пристрої
Лебідка ручна 2т - це простий, зручний та доступний за ціною вантажопідйомний та тяговий механізм. Вона потрібна в побуті, на будмайданчиках...
Яка лебідка підійде для моєї машини?
Лебідка - це корисний аксесуар на бездоріжжі. І щоб вона повністю справлялася зі своїми обов'язками, важливо правильно розрахувати її поту...
Як обслужити автомобільну лебідку: 4 простих поради
Зміст 4 поради з обслуговування лебідки Контроль цілісності троса Своєчасне миття троса Перевірка лебідки на відсутність вологи Плано...
Всі статті
Дізнавайтеся про нові акції першими!