Головна Блог Статті Статті про лебідки Лебідка на трактор. Яку правильно вибрати?
Vnedorognik.ua logo

Лебідка на трактор. Яку правильно вибрати?

Зміст

Ти часто працюєш трактором в складних польових умовах і звісно потребуєш сторонньої допомоги, особливо в дощову погоду. Самому складно впоратися з трактором зав’язлим в болоті, а з встановленою лебідкою це вже не буде проблемою. 

Та не тільки в таких випадках стане в нагоді лебідка. Є сфера в якій потрібен спеціалізований тяговий механізм на трактор. Та про все по черзі.

Трелювальні лебідки

Їх ще можуть називати лісогосподарські лебідки. Трелювальні лебідки - це гідравлічні тягові механізми для переміщення стовбурів дерев під час планових вирубок лісоматеріалу.

Лебідка на трактор

Лісогосподарські лебідки на трактор можна вибрати з різним необхідним тяговим зусиллям від 3.5 тонн до 10.5 тонн. Для коректної та легкої роботи такі девайси укомплектовані необхідними кріпленнями та “карманами” для сокири, каністри з пальним, ланцюгів з гаками, бензопили.

Кріпиться тяговий механізм із задньої частини трактора або передньої. Це залежить від роботи, яку потрібно виконувати та моделі трактора. Якщо є необхідність притягнути дерева з різних частин лісу, тоді краще встановлювати лебідку із задньої частини трактора. Якщо ж потрібно згортати стовбури дерев докупи, наче бульдозером, та при цьому не шкодити структуру деревини, то кріпити варто на передній частині трактора.

Купити трелювальну лебідку варто після вивчення її функціональності, аби правильно розрахувати навантаженість та тягове зусилля. На що варто звертати увагу при виборі лісогосподарського тягового механізму:

  • співвідношення тягового зусилля лебідки до вантажу;
  • габаритні розміри відносно кріплення до трактора та об’єму деревини;
  • швидкість намотування тросів;
  • наявність дистанційного управління, якщо це особливо необхідно.

Гідравлічні лебідки на трактор і не тільки

Тракторні тягові механізми це також допоміжний пристрій для експлуатації та збереження двигуна трактора. Чому? На перший погляд здається, що трактор сам може вибратися з, будь-якої западні та насправді це не так. Під час роботи в дощову погоду на грунтових поверхнях, трактор так само, як і авто може загрузнути і не мати змоги виїхати з ями чи рову.

Звісно більшість водіїв намагаються вижати максимум з потужностей та двигуна трактора, що є жахливою помилкою. Під час такого навантаження роботи даремно, шкодиться двигун, може, як то кажуть “підгоріти”. Також піддаються впливу і часто виходять з ладу дрібні зкріплюючі елементи (болти, трубки, проводи). Після такого трактору потрібно провести технічне обслуговування та усунення всіх несправностей, а це складає круглу суму і фінансово не вигідно. Та потім після кількох подібних навантажень прийде необхідність в нових і нових ремонтах.

Проте є вирішення такої проблеми під назвою - лебідка. Ти встановлюєш лебідку на трактор, закріплюєш для готовності працювати і з легкістю витягуєш трактор з болота. А якщо трос закріпити додатково через такелажний блок, то це ще більше посилить та покращить роботу тягового пристрою.

Які лебідки можна обирати для трактора?

  1. Гідравлічні
  2. Електричні
  3. Ручні
  4. Переносні

Гідравлічн алебідка на трактор

Вибирати лебідку потрібно найперше за тяговим зусиллям, щоб вона ідеально підходила під вагу транспортного засобу і могла справитися з поставленим навантаженням. До прикладу лебідка на трактор т 25 краще підійде від 2 тонн. А от лебідка на трактор т 40 від 3-3,5 тонн. Щодо МТЗ то уже варто обирати від 4-5 тонн.

Важливо ще враховувати причіп з вантажем, адже досить часто саме в такому комплекті працює трактор.

Лебідка на трактор своїми руками

Якщо ж ти впевнений у своїх руках та вміннях, то можеш зробити та встановити лебідку самостійно з підручних матеріалів, головне правильно розрахувати необхідне тягове зусилля. Доречі часто такі тягові механізми встановлюють на трактори моделей Т40, Т25 та МТЗ. Виготовляють самостійно будь-яку лебідку, проте виділяють кілька основних типів.

Типи лебідок власними руками:

  • електрині;
  • гідравлічні;
  • механічні;
  • ручні.

Лебідка на трактор

Є навіть експерименти з бензиновими лебідками, де встановлюється барабан, замість ріжучого леза  до основи бензопили. Щоправда такий варіант здається найбільш ризиковим через відсутність рівномірного руху тросу. Це може призвести до раптового розриву троса і подальшого травмування.

Найпопулярніші звісно гідравлічна лебідка на трактор своїми руками. Для цього знаходять підходящі елементи для:

  1. барабану;
  2. гідродвигуна;
  3. трубки для циркуляції рідини;
  4. корпуса кріплення до трактора;
  5. набір кріплень;
  6. трос з гаком.

Звісно потрібно витратити досить багато часу на виготовлення саморобного тягового механізму і відповідно на тестування його можливостей ще більше. Головне, не забувай про те, що гарантій на роботу, довготривалість та розрахунку захисних механізмів, таких як автоматичний гальмівний механізм, ніхто не надасть.

Краще залишити цю справу професіоналам та купити лебідку на трактор від перевірених брендів:

  • TAJFUN;
  • Dragon Winch;
  • Hammer Winch.

Автор: Аліна Закордонець

Поширені запитання

Так, потрібна. Трактор не всесильний і йому теж потрібна допомога в складних польових умовах. До того ж економічно вигідніше встановити лебідку, ніж ремонтувати двигун після частих перевантажень.

Коментарі

Ім'я Поле Ім'я не може бути порожнім!
Коментар Поле Коментар не може бути порожнім!
Оцініть матеріал
Погано
Не дуже
Середньо
Добре
Відмінно
Поле Оцініть матеріал не може бути порожнім!
Рекомендуємо придбати
Дізнавайтеся про нові акції першими!