Головна Блог Статті Лебідки Вантажопідйомний пристрій – види і правила експлуатації
Vnedorognik.ua logo

Вантажопідйомний пристрій – види і правила експлуатації

Безперечно, кожен другий стикався з проблемою підняття і переміщення габаритних об'єктів у різних сферах діяльності. На будівництві, промисловості, побуті і навіть в автомобільному середовищі часто доводиться маніпулювати вантажами, вага яких занадто важка для людських рук. «Як же тоді зробити цей процес більш безпечним і легким», – запитаєте Ви. У цій справі допоможе багатофункціональний вантажопідйомний пристрій, який, в залежності від умов і місця експлуатації, може бути як з ручним, так і електричним приводом.

Види вантажопідйомних пристроїв

Призначення і застосування ручного вантажопідйомного механізму

Таль – простий, але досить надійний механізм, компактних розмірів. Дана конструкція відрізняється широким спектром застосування і вагомими технічними характеристиками, завдяки яким, по праву вважається кращим підйомником, які працюють виключно за рахунок прикладного людського зусилля.

Дивлячись на особливості комплектації, виділяють два види талей: ланцюгові і важільні.

Ланцюгова лебідка – пристрій, що володіє значною вантажопідйомністю (до 10 т), компактністю і міцністю. Як правило, вона використовується на будівельних майданчиках, заводах, складах, де часто проходять монтажно-такелажні роботи.

Для чого потрібна ручна ланцюгова таль

Максимальна висота підйому агрегату становить 12 метрів. Його можна закріплювати на пересувну каретку, завдяки чому, об'єкт буде переміщуватися як вгору / вниз, так і вздовж кран-балки (моста крана).

Устаткування вимагає мінімального технічного обслуговування, ефективно працює не тільки в закритих приміщеннях, але і на відкритому повітрі з широким діапазоном температури (від -10°C до + 50°C).

Важільна таль сприяє швидкому підйому об'єктів, вагою до 5000 кг. Завдяки своїй багатофункціональності, вона використовується практично скрізь:

  1. Металургія – переміщення руди та іншої сировини для формування певних сплавів;
  2. Будівництво – вертикальне переміщення необхідних будматеріалів, важких інструментів, ремонтного обладнання. Також, ефективне утримання підвішених елементів складних конструкцій;
  3. Деревообробка – погрузка стовбурів дерев на платформу циркулярної плити або дощок на транспортний засіб для подальшого транспортування;
  4. Автосервіс / СТО – підняття під час ремонту різних деталей спецтехніки, автомобіля (карбюратора, двигуна, кузова, бампера і т.п.).

Головна складова частина конструкції – круглозвенний ланцюг. Також, в її комплектацію входить два гака (підвісний, вантажний) з фіксатором і важіль, який повинен розташовуватися (як і таль, в цілому) максимально зручно для оператора, не перевищуючи його зростання.

Для чого потрібна таль ручна важільна

Для чого потрібен електричний тельфер

Тельфер – високопродуктивний механізм, який експлуатується на заводах і цехах, виконуючи найскладнішу роботу. Він відрізняється простою комплектацією, головними складовими частинами якої є:

  • редуктор;
  • барабан;
  • двигун;
  • спеціальна гальмівна система;
  • трос;
  • навивка для каната;
  • гак.

Електролебідка може бути як індивідуальним вантажопідйомним механізмом, так і складовою деталлю найскладніших пристроїв. Унікальне обладнання працює від електромережі в 220 вольт, не потребує значного сервісному обслуговуванні, легко кріпитися як до електричної, так і ручної візки.


ВАЖЛИВО!

Якщо Ви бажаєте вибрати тельфер хорошої якості, перш за все, приділяйте особливу увагу потужності двигуна, вантажопідйомності (не менше 30% від маси вантажу), напрузі, швидкості і висоті підйому.


Правила експлуатації вантажопідіймальних пристроїв

Як використовувати вантажопідйомне обладнання

Як бачимо, у сучасному світі просто не обійтися без вантажопідйомного обладнання. Воно вагомо спрощує маніпуляції вантажами, тим самим, значно заощаджує Ваш час. Однак, щоб механізм прослужив максимально довго і ефективно, потрібно дотримуватися наступних рекомендацій:

  1. Перш, ніж почати роботу з обладнанням, перевірте його на предмет справності: чи всі структурні частини цілі, чи немає яких-небудь пошкоджень на корпусі;
  2. Не перевищуйте номінальну вантажопідйомність, вказану в інструкції або технічному паспорті;
  3. Заборонено використовувати конструкцію для підняття / переміщення людей і тварин;
  4. Ні в якому разі не займайтеся демонтажем самостійно;
  5. Не здійснюйте підйом або переміщення вантажів, якщо під агрегатом знаходяться люди;
  6. Не порушуйте температурний діапазон експлуатації;
  7. Регулярно доглядайте за пристроєм: очищуйте, змащуйте деталі, щоб уникнути іржі.

Lebedka.ua надає широкий асортимент підйомників. Вибирайте відповідний самостійно, скориставшись зручним фільтром, або звертайтеся за допомогою до наших сертифікованих менеджерів.

Категорія:
Сподобався матеріал? Так (0) Ні (0)
Рейтинг:
Додана: 01-07-2022
Оновлена: 16-08-2024
Теги:

Коментарі

Ім'я Поле Ім'я не може бути порожнім!
Коментар Поле Коментар не може бути порожнім!
Оцініть матеріал
Погано
Не дуже
Середньо
Добре
Відмінно
Поле Оцініть матеріал не може бути порожнім!
Рекомендуємо придбати
Дізнавайтеся про нові акції першими!