Головна Блог Статті Домкрати Пристрій пляшкового домкрата
Vnedorognik.ua logo

Пристрій пляшкового домкрата

Пристрій пляшкового домкрата

Серед безлічі пристосувань для підняття і опускання важких вантажів найпростіший і практичний - домкрат. Зручний, компактний механізм легко відриває від землі габаритні і важкі предмети, а при необхідності робить сильний тиск на поверхні невеликої площі.

Подібне обладнання мають всі автомайстерні і кожен автовласник. Воно полегшує ремонт і обслуговування будь-якого транспортного засобу. Компактна оснастка легко поміщається в багажник автомашини. Це дозволить поміняти в дорозі пробите колесо або визволити застрягле на бездоріжжі транспортний засіб.

Найбільш затребуваний вид підйомного механізму для авто - гідравлічний пляшковий домкрат.

Головні характеристики

Своєю назвою виріб зобов'язаний корпусу, виготовленого у формі широкої пляшки з вузькою шийкою. Пристрій пляшкового домкрата має відмінну вантажопідйомність при мінімальній витраті фізичних сил і здатний здійснити підняття на потрібну висоту вантажу вагою від двох до ста тонн практично з нульової позначки. Конструкція проводиться зі звичайної нержавіючої, в окремих випадках легованої сталі або алюмінію. Це стійкий агрегат з високим коефіцієнтом корисної дії до 80%, відрізняється плавністю ходу і точністю гальмування.

Для розуміння того, як влаштований гідравлічний домкрат, потрібно знати його складові.

Тягова конструкція складається з:

  1. Корпусу.
  2. Рукоятки.
  3. Висувного плунжера.
  4. Поршня.
  5. Штока.
  6. Перепускного і зворотнього клапанів.
  7. Робочого тіла - гідравлічної рідини. Застосовуються - спирт, технічне масло або гліцерин.

Функціонування і конструктивні особливості

Принцип роботи агрегату заснований на фізичних властивостях рідких сумішей, які в процесі стиснення зберігають свій об'єм. Тиск для сили підйому тяжкості утворюється шляхом переміщення рідини між сполученими посудинами, що мають різний перетин.

Щоб привести інструмент в дію, використовується ручний спосіб накачування насоса.

Пристрій гідравлічного домкрата пляшкового включає циліндричний корпус високої міцності, розділений на два резервуари. В одному з них рухається поршень, у другому - робоча рідина. Також в ньому вбудований плунжер, який має клапани для перетікання масла. За допомогою важеля, змонтованого на корпусі, запускається рух плунжера, який перекачує масло в порожнину під поршнем з резервуара. Закачана рідина виштовхує поршень, забезпечуючи підйом вантажу.Пристосування опускається за рахунок поступового відведення рідини, що знаходиться під поршнем, в резервуар або вгору циліндра.

Основні переваги і недоліки

Простий і недорогий пристрій домкрат пляшкового типу відрізняється масою переваг, що роблять популярним цей різновид тяглового механізму:

  • високий ККД;
  • солідна вантажопідйомність;
  • максимальна плавність дії;
  • жорстка конструкція;
  • можливість роботи з важкими предметами без великих зусиль;
  • негорючі і незамерзаючі спеціальні рідини;
  • невисока ціна.

З недоліків можна відзначити:

  • складне конструкторське рішення;
  • обмежена висота підйому;
  • необхідність в техобслуговуванні.

Також перевезення і зберігання обладнання потрібно здійснювати тільки у вертикальному положенні, щоб уникнути витікання робочої рідини.

Вибираючи обладнання, уважно вивчіть його технічні характеристики. Зверніть увагу на показники ходу штока, висоту підйому і підхоплення. Довіряйте тільки відомим виробникам і надійним постачальникам.  

Категорія:
Сподобався матеріал? Так (0) Ні (0)
Рейтинг:
Додана: 05-07-2022
Оновлена: 15-08-2024
Теги:

Коментарі

Ім'я Поле Ім'я не може бути порожнім!
Коментар Поле Коментар не може бути порожнім!
Оцініть матеріал
Погано
Не дуже
Середньо
Добре
Відмінно
Поле Оцініть матеріал не може бути порожнім!
Рекомендуємо придбати
Дізнавайтеся про нові акції першими!